lauantai 8. joulukuuta 2012

Neuvolarapsaa ja sairaalapohdintaa

Tiistaina oli neuvola. Se alkoi sydänäänten kuuntelulla, jotka löytyivätkin helposti ja kuuluivat hyvin. Mulla tuli jotenkin tosi vaivautunut olo, kun se meidän kätilö halusi kuunnella sykettä tosi pitkään. Katselin vaan kattoa ja hymyilin. Kun on kotona tuo doppler, niin ei se jotenkin ole niin vavahduttavaa enää kuunnella sitä jumpsutusta. Heti kun syke löytyy, tulee helpotus, ja sen jälkeen mun tarpeeni on tyydytetty siltä saralta.

Sitten pitikin hypätä taas vaa'alle. Pienellä jännityksellä odotin sitä hetkeä, koska olen kotona seurannut painonnousua ja ollut hieman järkyttynyt siitä, että jo tässä vaiheessa kiloja on kertynyt neljä kappaletta. Kätilö taas tuntui ennemminkin odottaneen hurjempaa paisumista ja vakuutteli, ettei vielä tarvitse huolestua jos paino ei tunnu nousevan. Osa kiloista on selvästi kertynyt tisseihin ja niiden alapuolelle. Vanhat liivit eivät mene enää päälle kuppikoon saati ympärysmittansa puolesta. Vauva ei vielä paina kuin sen n. 100g, ja lapsivettäkään ei kaiketi kovin paljoa ole.

Verenpaine oli laskenut edellisestä kerrasta hienosti. Ekalla käynnillä se oli 143/96. Liian korkea siis ja silloin kätilö jo puhui mahdollisesta lääkityksestä jos tuosta vielä nousisi. Kehitys on ollut loistavaa, koska nyt paineet olivat vain 134/76!


Väli-ihmetys: Ihan älytöntä, että minä kirjaan ylös neuvolakuulumisia.
En ole yhtään tottunut tällaiseen.


Pientä paniikkia alkoi pukkaamaan, kun kätilö pyysi päättämään seuraavaan kertaan mennessä synnytyssairaalan valmiiksi. Meillä on oikeastaan kolme vaihtoehtoa, kun Naikkarilla on remontti päällä keväällä ja se on aikalailla unohdettava laskuista. Jäljelle jää siis Jorvi, Kättäri ja Hyvinkää. Ja mulla ei ole hajuakaan, että mikä olisi fiksuin valinta. Jokaiseen on suunnilleen yhtä pitkä matka, n. 30-40min autolla, joten sen suhteen ei ole ongelmia minkään sairaalan kanssa.

Kokemuksia? Mitä tässä kannattaa ottaa huomioon? HUSin sivut ei paljoa auttaneet.

9 kommenttia:

 1. Muista myös, että paino nousee monesta muustakin tekijästä kuin pelkästään vauvasta.

  Vau.fi:n kirjanen sanoo seuraavaa:
  * lapsi n. 3,6 kg
  * lapsivesi n. 0,8 kg
  * rinnat n. 0,4 kg
  * neste kudoksissa n. 1,2 kg
  * istukka n. 0,6 kg
  * kohtu n. 1,0 kg
  * verimäärä n. 1,2 kg
  * rasvaa n. 3,5 kg

  yhteensä n. 12,3 kg

  Henk.koht. yllätyin aika paljon mitä kaikkea tuohon painon nousuun liittyy. Oma paino nousi melkein 20 kg, mutta suurin osa siitä oli melko massiivista turvotusta ja nestettä kropassa. Onneksi kaikki on hävinnyt ja niinhän suurimmalle osalle käy.

  Että huolet pois ainakin tämän asian suhteen! :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on ihana kokemus kättäristä, tosin Jorvistakin olen kuullut hyvää. Nkl muuten ei mene ihan kiinni, siellä ilmeisesti tehdään sektioita jonkin verran. Ihan hirveästi riippuu siitä kenet kätilöt saat vuoroon. Eli varmasti kaikkiallaa on yhtä hyvä tai huono synnyttää.

  VastaaPoista
 3. Yhdyn edelliseen kommenttiin. Itse olen synnyttänyt Jorvissa ja kaikki meni kyllä tosi hyvin. Ainut huono kokemus oli vastaanottavasta kätilöstä yöllä, hän oli jotenkin nihkeä, mutta muut kätilöt olivat ihan huippuja.

  VastaaPoista
 4. Itse "synnytin" esikoisen Hyvinkäällä (suunniteltu sektio). Ei mitään valittamista paikasta, siellä on muutaman vuoden vanhat synnäritilat ja ihan mukava henkilökuntakin.

  Tulevaksi synnytyssairaalaksikin valitsin Hyvinkään uudestaan senkin takia, että suunta on pohjoiseen, siis liikenneruuhkaa vastaan. Vaikka matka on kilometreissä sama kättärille/NKL:lle ja tuonne Hyvinkäälle, niin ajallisesti etelään päin meno voi kestää tuplat. En tahdo ottaa sitä riskiä :)

  VastaaPoista
 5. Minä kävin synnyttämässä kaksi kättärillä ja molemmista kerroista on vain hyvää sanottavaa. Vuoroon sattuvalla kätilöllä on varmaankin suurin vaikutus. Meille sattui oikein mukavia ihmisiä. Kakkosta synnytin helteisenä sunnuntaipäivänä. Oltiin ensin pari tuntia synnytyssalissa käyrillä ja sen jälkeen kätilö kysyi haluanko lähteä vielä kävelylle. Käytiin puolisen tuntia ulkoilemassa ja palattiin omaan saliin. Sen jälkeen meni vedet ja vaihdoin sairaalavaatteet päälle. Kaksi tuntia tuon jälkeen tyttö tuhisi jo rinnalla. Mukavan rento meininki ja sai itse päättää ottiko puudutteita vai ei. Mitään ei tyrkytetty.

  Oletteko miettineet haikaranpesää? Kävin jälkikotrollissa tytön kanssa sillä puolella ja siellä oli mukavan kodikas tunnelma. Itse en hoksannut edes hakea sinne, mutta kättärin normipuolikin oli mukava, kun huoneisiin ei ahdettu montaa synnyttänyttä kerrallaan.

  VastaaPoista
 6. Haikaranpesä taitaa olla kiinni nkl remontin ajan. :/ ja kaikki synnytyssairaalat tulee olemaan täynnä joten mä ainakin oyrin ajattelemaan niin että ensisijaisesti kättärille mut kohtalo voi heittää ihan mihin vaan. Vaikka hämeenlinnaan. Joten avoimin mielin ja ei lukitse vaihtoehtoja omassa mielessään niin silloin on varmasti tyytyväinen.

  VastaaPoista
 7. Meille sanottiin ainakin, että Nkl:n remontin ajan Haikaranpesän palveluja supistetaan ja perhehuoneita muutetaan synnytyshuoneiksi, tulee siis tapahtumaan kevään aikana. En tiedä saadaanko lainkaan perhehuonetta, mutta pääasia, että päästään jonnekin synnyttämään :D

  VastaaPoista
 8. Lisäisin listaasi myös Porvoon. Sinne voi varata yksityisen tutustumiskerran ja kaksi tuttua synnyttivät siellä juuri joulukuun puolenvälin jälkeen ja olivat erittäin tyytyväisiä siihen miten siellä asiakasta kohdellaan, erittäin kodinomaista ja lämminhenkistä. Ajomatka ei kuitenkaan ole hurja. Tutustumassa voi käydä ilman sitoutumista, eli käykää ainakin katsomassa. Itse menossa HP:n ja la tammikuun puolessa välissä, mutta jos se olisikin täynnä niin lähden itsekin mielummiin Porvooseen kuin naikkarille tai Jorviin. Ihanaa odotusta!

  VastaaPoista