tiistai 27. marraskuuta 2012

Muutoksia kehossa

Maha on pullahtanut selkeästi ulos viimeisen viikon aikana. Onneksi Elloksen äitiysfarkut oli ihan täydelliset, niin ei housut purista.

Ja kaiketi tästä kummun pyöristymisestä johtuen mun suorat vatsalihakset on erkaantuneet. Ilmeisesti tätä tapahtuu n. 30% odottajista, ja useimmilla vasta raskauden loppuvaiheessa/synnytyksessä. Mitä tiukemmat vatsalihakset, sitä todennäköisempää erkaantuminen on. En mä kyllä ole treenannut vuosiin, mutta sixpack on silti pysynyt aika hyvässä terässä vaikka vararavintoa kertyikin hieman vyötärölle sitä peittämään. Sivuttaisten vatsalihasten treenaus voi kuulemma hyvässä lykyssä estää tätä tapahtumasta, mutta hoikilla ihmisillä ja notkoselkäisillä sekään ei välttämättä auta.


On kyllä aika hurjan näköistä, kun esim. makuulta istumaan noustessa keskelle vatsaa nousee sellainen pitkä kohouma. Nyt pitää alkaa kiinnittämään vähän huomiota siihen, miten liikkuu ja kaikki painavat nostelut saa jäädä miehen hoidettaviksi jatkossa.

Löysin listan välteltävistä liikkeistä:

- yläkehon kiertoliikkeet
- vatsaa venyttävät liikkeet
- vatsarutistukset
- selällään "polkeminen"
 
Yskiessä pitäisi myös pyrkiä tukemaan vatsalihaksia sivuilta.

Huh. Tässä on aika paljon sulateltavaa nyt. Vatsaa ei saisi rasittaa, ettei ongelma pahene. Jos tuo lihasten väli venyy liian suureksi, niin se ei enää korjaannu itsestään ja voi vaatia leikkauksen. Apua!

6 kommenttia:

 1. Sivuvatsa lihaksiahan voi reenata, jos on tottunut vatsalihasten reenailija. Myös niin sanottua lankkua eli hooveria voi tehdä. Eli sehän vaikuttaa syviin vatsalihaksiin ja näin ollen selkä ongelmat pysyvät (toivon mukaan) minimissä.
  Itse ole vielä vähän sivuvatsalihaksia tehnyt esim. pumpissa vatsapiisin aikana ettei tarvi seisoa paikoillaan. Mutta siis noin 10 toistoa per puoli ja sitten olen siinä lankussa pidellyt itseäni vielä, en kauaa, mutta sen verran että saan tehostettua syviä vatsalihaksia. Tähän asti olen välttynyt ala selkäkivuilta vaikka niitä niin pelkäsin kun ovat olleet ongelmallinen osa -alue ennen raskautta!

  Ihanaa odotusta sinulle! Olet niin ansainnut tämän onnen!! :)
  Terv. Eloveena rv34

  VastaaPoista
 2. P.S mulla oli todella kivuliaat vatsa kivut noin viikoilla 15-18 kun suorat vatsalihakset siirtyivät sivulle. Tuntui että joku olisi repinyt mua kahtia ;( Toivotaan, että vältyt tälläiselta! Mulla taisi olla niin "kiireellä" ne, että tuntui aikas hyvin!

  VastaaPoista
 3. ^ Hui. Toivottavasti tähän nyt ei sentään kipuja liittyisi. Toistaiseksi ainakin olen niiltä säästynyt.

  Mä olin joltain ulkomaalaiselta sivustolta lukevinani, että tuo lankkukin olisi kiellettyjen listalla, koska vatsaan kohdistuu silloin painetta. Ei nyt ehkä vielä tässä vaiheessa ole haitallinen, mutta sitten kun vatsa alkaa todella kasvamaan, niin varmaan jonkun tukivyön kanssa se voisikin olla toteutettavissa turvallisesti? Pitää kyllä ehdottomasti etsiä jotain treeniohjeita syvien sivuvatsalihasten harjoittamiseen. Juurikin selän kestäminen mua jännittää, koska se on kipuillut junnusta asti tosi herkästi.

  VastaaPoista
 4. Ilmoita jos löydät jotain tuosta lankusta. Olen tehnyt sitä koska se ei tunnut ollenkaan pahalta ja neukkutätikin sanoi että ihan OK. Ystäväni kanssa harrasti lankkua raskauden loppuun saakka ( tottunut pumppi kävijä muun muassa)
  Tosin hän kehotti tiputtamaan polvet lattiaan noin kuukautta ennen laskettua jos vaan on vielä yhtenä kappaleena. Ja kehotti muutenkin sitten renotutumaan kun hänellä lihakset oli aika tiukassa kunnossa ja synnytyts eteni hitaasti ja melkein ainoastaan kun sai pakaraan lihasrelaksantti piikkiä, jolla rentouttaa lihakset. Muuten synnytys hänellä menikin hyvin ja palautuminen vielä loistavammin!

  VastaaPoista
 5. Mä luotin omassa raskaudessani siihen, että keho on niin viisas, että ilmoittaa kyllä, jos joku juttu ei sille ja pienelle elämänalulle sovi. Ts. jatkoin kuntosalitreeniä loppuun asti, hieman liikkeitä soveltaen ja tahtia himmaten, sykkeitä tuijottelematta.

  VastaaPoista
 6. Mulla vatsalihakset "laittoivat vastaan" vatsan kasvua koko raskauden ajan. Välillä vatsalihakset olivat kipeänä, kuin olisi treenannut niitä paljonkin, kun tuli jatkuvaa venytystä sisältäpäin. Pystyin tekemään vatsalihaksia ihan koko raskauden ajan, eivätkä ne tuntuneet millään tavalla pahalta tai väärältä. Minäkin uskoin siihen että kaikki mikä tuntuu hyvältä on ok tehdä.

  Minullakin synnytys eteni todella hitaasti ja joka kerta vatsalihakset jännittyivät supistuksen tullessa, vaikka kuinka yritin rentoutua ja olla ajattelematta asiaa. Tuntui että supistukset eivät saaneet tehtyä tehtäväänsä, kun koko vatsanseutu jännittyi kivikovaksi kun supistus tuli. Kätilöt kyllä olivat sitä mieltä etteivät vatsalihakset voi estää synnytyksen etenemistä, mutta en sitten tiedä mistä johtui, kun avautuminen kesti aivan ikuisuuden.

  Palautuminen synnytyksestä kyllä tapahtui todella nopeasti. Heti synnytystä seuraavana aamuna oli jo vatsa litteä ja paljon kuitenkin näki osastolla isovatsaisia naisia, kuin olisivat edelleen olleet raskaana. Jälkitarkastuksessa lääkäri sanoi että aivan uskomatonta miten joku voi palautua niin nopeasti, että aivan kuin en olisi koskaan ollutkaan raskaana.

  VastaaPoista